♥ says :
i'll stop now :)

Sunday, October 30, 2011

story of a friendship

hello assalamualaikum,
this post, will be written in malay in order to fulfill my dearest friend's request, Amirah Sairi

so yeah, here's the story

mira skrg study di UiTM Perlis tp skrg ni dia cuti, same jugak lah saya ni kan, saya study kat Asasi UIA Petaling Jaya, n skrg saya cuti jugak, maka truslah saya dgn mira ni sibuk merancang macam2 idea nak jalan, in the end satu2 batal, apa lah nasib kann. tapi tak[e, kita merancang , Allah yg menetukan, redha la kan

so in the end, kitorang setuju lah kan, nak keluar sama2 hari jumaat sebab nak teman aku shopping sikit, kehkehkeh~~ *suke pulak*
so hari jumaat tu, gerak lah pergi alam sentral dihantar oleh abang ku yang kacak *syedsamir*
sampai2 je terus pergi the store, cekau sikit brg2 yg perlu, pastu,,

 JENG JENG JENG!!!

orang yang dinanti-nanti oleh cek mira kita pun tiba, depa pun jalan sakan lah kan,,
ceq jalan depan je merayau kat the store tu,
mira tu x makan lagi masa tu, so teman lah dia makan, ok lah fine, time depa dok makan, ceq pun excuse myself lah, ceq lagi suka nak merayau-rayau dari dok je situ, bkn i makan pun kan, haha
so sebenarnya niat merayau tu sebab nak cari the perfect gift for mira's birthday *yg mana da lepas lame gila*
so punya lah using nak cari yg lembut, yang besar, yang lembik, yang sedap dipeluk, yang cute, warna yg cantik, byk lah kriteria yg i nak kn, ye lahh utk kawan kan,mestilah nak perfect. so JUMPA!!
yg aku ni da menggelabah suruh org tu balut cepat sikit, sebab mira da call2 cari aku, yg aku ni pun dok sakan tipu mira kata sakit perut lah ape lah kan, *baik betul saya*
da settle tu terus aku jalan dengan kepantasan ala-ala kilat gitu kan, nak pergi kat dorg, punya lah aku ni pusing jalan jauh nak serbu dari blakang kan, tetiba sampai kat dorang, eh gaduh pulakk, pastu mamat tu balik, *kehkehkeh pdn muka* aku pun dtg lah dengan selambernyee hulur kotak gabak tu, haha, yg miranye nak marah ke merajuk tah dgn mamat tu kan, tp yg aku ni da kacau line ah kan,, err, kesah ape en, hahaha
da lah aku bagi kotak besar gilaa, pstu x bagi plastik, meme aku saje la kan nak mira usung kotak gabak tu ke hulu ke mari kan, haha

da puas kt alam sentral tu kitorang g komplek pkns pulak, aku nak beli batu lesung utk rumah, selamat jumpa lah. tapi masalahnye,, mak aiii, berat gila tahu x? x tahu la tu~~
elok sgt lah kan,mira usung kotak gabak, yg aku ni pulak dok usung batu lesung, *bahagianya saat itu -_-*

pastu kitorang nak pergi sacc pulak, tapi hujan lebat sangt, cam air terjun dah masa tu, aku pun dgn magis nye bwk payung kan, so kitorang pun kidi-kidi lari dlm ujan bwh payung yg kecik cenonet tu. sampai2 je,
big apple kat tepi tu jerit2 , dia kata"

 " shakiraaaaaaaahhh! aku tau ko rindu aku, aku tau ko nak rasa kelmebutan doh aku, dan kemanisan n lemak krim aku kan, meh lee, meh lee, beli lahh"

aku pn kata

 "tidaaaaaaaaaakk, ko jgn nak hasut aku menggemukkan diri, tau tak 1 per 4 rakyat malaysia diabetes?"

namun sambil aku berbicara tu, kaki aku laju je da melangkah ke big apple, mira ikut sajalahh.
aku pun semnagt lah nak pilih ni kan,, aku x pikir ape dah, aku pikir donut je mase tu,

di big apple

mamat = "dik nak berapa?"
shakirah = "kejap2" *siap tnjuk tgn lagi kat dia-confident je*
mira = mula rasa muka panas
shakirah =" haaa, sy nak yg ni,, yg ni,, yeahh"
mira = sdg cuba buat cm x kenal aku
mamat = "nak berapa dik?"
shakirah =" nak yang ni "
mamat = tunduk, nk thn gelak, tgok mira gelak, kantoi mira malu sbb aku ni kwn dia, mamat tu gelak jugak
shakirah = blurrr#
mamat =" nak total berapa?"
shakirah = "ohhhhh, sy nk 3" *msti mamat tu pk lmbt betul minah ni*
mira = sakan menggelakkan aku

nak bayar------------

mamat = "seven ringgit and 50 cents"
shakirah = terdiam lama--------- "haa?"
mamat =" tujuh ringgit setengah"
shakirah =" oh k k k"

mase ni aku baru rasa malu , kenapa degnan aku ni wehhh
asek lambat jeeee pick up, sabar lah kann

so kitorg naik ats nak pergi tmpt mira suka makan trifle, teapot deli kot name dia

org dtg nak amik order kan

mira = "orderkan eh"
shak = "ok2"
minah = *senyum manis je*
shak = "iced tea satu, trifle satu, air pop satu"
minah = "flavour?"
shak = terdiam
minah = pndg aku
shak= "oh pop, ok2, nak lemon"
minah = cover gelak
mira = memang da gelak pun

mira pun bebel
"ko pahal, asek malukan aku jee"

 aku bebel balik
"bila dgn kau je aku asek memalukan diri sekaligus memalukan kau. heee malu da aku"

pastu makan la, tengok luar, lega, x hujan dahh, sng nak pergi kompleks balik

habis makan, hujan lebat gile, canne nih'

kitorang pun diri depan sacc memikirkan solusi terbaik nak pergi kompleks pkns balik

tetiba je ade guard berkata
"alaaa, lari je dik""

hati ku membebel. eh kauu, aku nak tengok kau lari dlm ujan lebat ni ha , baru aku larii

last2 try call taxi nak suruh ambik dpn sacc, tapi, aku xtw nape syarikat teksi ni berdendam dgn aku kot, xde yg jwb telepon, haisy, mslh je

maka , apa choice lagi kan, lari lah lagi menyeberang, masalah kali ni, ialah lagi lebat ujannye,jalan pun ala-ala banjir rendam kaki la kan, kitorang pun lari sakan, tetiba sepauh jalan,

 GEDEBUKK!

oh noo, my baby,my bag, jatuhhh, tali x bkualiti, putus time kitorang lompat lopak besar punyeee.
rasa sebak seketika waktu itu, haha,
mira pulak ingat syiling yg jatuh, dia pelik je nape aku beria nak kutip, syiling muuu~~~beg aku laa

sampai pkns,donut ku penyek! kotak hadiah mira sudah huduh, batu lesung maintain kental dan tegap
x lame pastu mak saya pun amek
dia pun tnye

umi = korg nak pergi pasar ke?
kami =boleh laaa
umi =nk pergi terus ke nak balk dulu
kami = pergi terus lahh
umi = main lah ujan sikit eh, amek payung nih *payung koyak, haha*

so kitorang turun, beli brg, tgelak tengok mamat potong yong tau fu, jari robot ke ape
x leh berhenti gunting pdhl xde mnde nak gunting da, haha

pastu nak balik lah ni

mira = jom, mak kau mane?
shak = eh, mak aku tunggu ke?
mira = ko jgn buat lwk, xkn x tggu kot
shak = ntah, aku phm lain tadi
mira = cube kita usha

kilat sabung menyabung, kitorng jln dgn cuaknyee

shak = xde ah weh
mira = ko cube call mak ko
shak = hokeyh2

tuuut tuuuuut tuuuuuut

shak = umi, umi kat rumah da ke
umi = yelaaaa
shak = umi x tggu ke
umi = umi kena tnggu ke
shak = abistu
umi = alaaaa jalan perlahan2, jgn pegang besi, exercise sikit laaa

mira = canne
shak - mak aku suroh jalan
mira = haaa, dlm ujan ni,, dgn kilatnyee lagi,, hee ape nii
shak = mane la ku tau sori laaa
mira = *bebel lagi, kestressan*
shak = dah bak sini, biar aku bwk tu, ko cool down dulu
mira = xnk, bia aku bwk
shak= bak lah sini
mira = XNAK LAA
shak = BAK LAAAAH SINII!!!

boleh pulak kitorang jerit2 dalam ujan tuu

jauh pjlnn akhirnyee sampai jugak rumahh, memang basah la kitorang,
walaupun, ngamuk2, marah2, basah bagai
kelakar laaa
seronok jugakk,
i had loads of fun in the end.

so there it was, another sweet memory ♥

thanks for the memories

mira yang cumillllll

err, kwn mira cumill hehe

ok,this post is too long, but what the heck, x wajib baca, 
i just want to write, kan?

sharifahshakirah

Tuesday, October 25, 2011

true friends are meant to be honest

hello assalamualaikum

hmm, im quite sad today,
true friends are supposed to be honest to us, right? they are meant to tell us the truth, to be frank with us and feel free to say anything to us, that is true friends right? a true friend is a friend that stays with u us whether we are at ease or going through hardship.
what happened to me is not a big deal actually, but it made me think, why can't we just be honest rather than trying to please our friend with white lies.

which one do u prefer

a = a friend who tells u the truth even if its painful
b= a friend who tells you lies in order to please u

i honestly prefer A, even though it hurts, some things are meant to be known in order for us to avoid being hurt in the future
plus, who else should tell us the truth other than our friends right? they know us well 
anyways this is the only way for a relationship to last long and be inseparable. 

honesty is the best policy


other than that of course we need to build our relationship in the name of Allah, that is for sure~



'And hold fast , all of you together to the rope of Allah , and do not seperate'
                                                                            (3:103)

to conclude, all i actually want to say is, be honest to your best friends rather than pretending. friends are meant to be helped no matter on what condition they are in


The Messenger of Allah (SAW) said : Help your brother whether he is a wrong-doer or is wronged. A man enquired: 'O Messenger of Allah (pbuh) , I may help him when he is wronged, but how can I help him when he is a wrong-doer? ' 
                        The Prophet (pbuh) said ' You can prevent him from wrong-doing.
That will be your help to him' 
(Bukhari and Muslim)



ok, folks, i gotta stop here, i got some issues myself, where i need to be honest.

i can't run from problems forever

tettt-----------> END

sharifahshakirah

Sunday, October 23, 2011

holidays end

hello assalamualaikum,

huh =.= 
holiday is almost over, and i'm getting bummed all about it, i dont want to go back *spoiled brat lah shakirah  ni*
i really enjoy the wonderous and joyful days of doing nothing other than cooking and a little tidying.
seriously i didnt open a single book, except a bunch of novels which my umi gave, but i havent actually read it yet, #ahakss *guilty with charges*
so this is my last week of free labouring with a bunch of thick text books.
i am just going to enjoy my days loafing around while acting nonchalant to the actual day that i have to register for short semester, #ahakss *ohh im loving the gedik parts lah*
i will surely be hay-wired by the time the actual day comes,
why? cause i dont care when it comes,, i want to stay home! 
but hey, i cant act all reckless and leave out my studies,, the fight must go on, right? *boleh ke x go on?*
so i will just let the wind and fate take me where it wants, let life drive me through all what is left of it,
that way less thinking, and i mean serious thinking is required, so i can have a lay-back holiday before the short semester starts,

here are some nonsense stuff i've been working on through out my loafing days 


 collection of name tags -
 collection of cuddly stuff -
 collection of head scarf -
 pretty name -
 syedsamir as photographer -
err. kerengga tepi jalan -

it is so obvious that i have nothing better to do,
well actually there is something better to do
but i choose not to do it
*once again nak menggedik*
#ahakss

yeahh! i almost forgot to mention that i watched an amazing Japanese drama
it is extremely funny yet it has a lot of moral values to it
its about a big brother and his little sister who lost their parents
so the big brother *ex-gang leader* raises the little girl
sad yet funny and great, love it!
so please, watch YASUKO TO KENJI
not to forget, thanks to nabilah for the recommendation, 
i totally enjoyed it,
no regrets at all.

adios amigos, pray the best for my next episode of studies with khadijah and intan at CFSIIUM, hehe

wsslm

-sharifahshakirah-

Tuesday, October 18, 2011

i ♥ shoes !

hello, assalamualaikum,

weeeee ehehehehe,
i have a new pretty shoe, and i am so so so happy
its been a while since i bought a new shoe,
* liar * =__=
fine, i bought shoes for raya, which was almost 2 months back,
okay laa tuu.
ANYWAYS,  i am still happy, 
i've been searching around for this shoe, and this colour, 
and YEYEAH, i found it !!!



pretty right ?

okay, sorry if i am being immature or self-absorbed
but i just cant help mysef
i need to share this happiness, hehe

so i shopped with my UMI sayang
and little NABILAH



OH Happy Day

Saturday, October 8, 2011

class pictures

my beloved classmates, group 80 , semester 1 2011/2012
2 are not in the picture, husna fauzi and rafhana naiema

this is the one year programme students in my class,, lebiu!
intan, shakirah, khadijah, adilah, syafiq, zafran, izham, amin

Wednesday, October 5, 2011

not a great night

not feeling well at all, i kept puking, and now i cant sleep
even though i hate puking so much, but it was automatic.
Allah tests His servants in the most unique and unexpected ways.
all the pain that i dislike the most is all happening at once,
puking, stomachache, headache.
May we be patient facing His little tests on us,,
goodnight

Tuesday, October 4, 2011

tell me if im wrong,

hello assalamualaikum,

i cannot judge my ownself
i dont know how i am
i dont know if im wrong
and im not sure if its right
i may be open hearted
but how would i know that
u would know it better right?
i might think im doing the right thing
but how can i know for sure?
so please, tell me if im wrong
show me what's right
express what u feel about me,
so i would know what to do
dot leave me hanging with nothing to do
i cant think, n i cant move
all i need is someone true,
just tell me if im wrong
i promise i'll accept
but please i beg u please
tell me what is wrong?
tell me what u want?
i cant improve if im not shown
i cant help if im not told
so share what u feel,
dont be afraid,
people might change,,
yeah im changing too
but i promise
u and i will never change
there will be no end
our friendship will go beyond the end

INSHAALLAH,

dedicated specially to friends and to my little ones.